top of page

Kronisk blæresmertesyndrom / interstitiell cystitt

Oppdatert: 13. mai 2021
Kronisk blæresmertesyndrom / interstitiell cystitt er forekomsten av langvarige eller tilbakevendende smerter som oppleves i urinblæreområdet, ledsaget av minst ett annet av følgende symptom:

- smerter som forverres når blæren fylles. Smertene lindres når man får tømt blæren.

- hyppig tissing på dag og/eller natt. Ofte kan man plutselig få en intens trang til å tisse.


Årsaken til tilstanden er foreløpig ukjent. En gynekologisk undersøkelse samt en undersøkelse av urinveiene kan utelukke andre underforliggende årsaker til tilstanden, som for eksempel urinveisinfeksjon eller andre sykdommer.


Heldigvis er kronisk blæresmertesyndrom/interstitiell cystitt ikke farlig! Men det kan være veldig plagsomt. Ca. 1 av 5000 personer har tilstanden. Av disse er ca 90 prosent kvinner. Symptomene starter ofte i alderen 30-50 år. Ut i fra tallene kan vi se at det er definitivt flest kvinner som rammes, derav kvinner som er midt i livet. En typisk kvinnesykdom. Ikke overraskende er det forsket for lite på denne tilstanden og årsaken til at noen får det, er ukjent.


Allergi, fibromyalgi, migrene og betennelsessykdom i tarmen, som Crohns sykdom eller ulcerøs kolitt, er plager som som man ofte ser parallelt hos pasienter med blæresmerter. Nedsatt funksjon i bekkenbunnsmuskulaturen kan også være et problem. Dette kan medføre inkontinens/lekkasjeplager eller smertefull, anspent muskulatur i underlivet. Ikke så rart at man lett kan komme i ubalanse i forhold til seksuell lyst med disse forutsetningene, noe som i faglitteraturen nevnes som en bivirkning av tilstanden.


Det positive her er at tilstanden ikke bare er ufarlig, men man ser at hos opptil halvparten av dem som får det, så forsvinner plagene i løpet av ett år! Er du én av de som opplever at plagene er langvarige og slitsomme, så kan det være nyttig å søke hjelp for å håndtere smertene etter beste evne. Gode støttespillere som kan veilede deg er lege, fysioterapeut og psykolog. Fysioterapeuten kan gi deg råd i forhold til avspenningsøvelser og bekkenbunnsøvelser, som kan bidra til at du blir bedre kjent med kroppen din og kan spille bedre på lag med den. Elektrostimulering kan også prøves, dette kan du lese mer om her: https://quintet.no/wp-content/uploads/2015/07/Smertefulle-blaere-behandlingsveiledning-02.2018.pdf


Referanse:

EAU Guidelines. Edn. presented at the EAU Annual Congress Amsterdam 2020. ISBN978-94-92671-07-3 .

Interstitiell cystitt (2020) i NHI.no. Tilgjengelig fra:

https://nhi.no/sykdommer/nyrerurinveier/urinveisinfeksjoner/interstitiell-cystitt/

Smertefull blære (2020) i Quintet. Tilgjengelig fra: https://quintet.no/2015/09/smertefull-blaere/


702 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Gi slipp!

bottom of page