top of page

Endometriose...!!!

Oppdatert: 13. mai 2021
Trolig har ca 10% av alle kvinner i fertil alder endometriose! Så hvorfor er det så lite kunnskap om denne tilstanden? Hvorfor er det en kamp for kvinner som sliter med endometrioseplager, å få stilt riktig diagnose? I gjennomsnitt tar det hele 7 år fra symtomene starter til endometriosediagnosen blir gitt.
Hva er endometriose?


Endometriose er en tilstand hos kvinner hvor slimhinnen i livmoren fortsetter å vokse utenfor livmoren, for eksempel i bukhulen, i urinblæren eller i endetarmen.

Endometriosen reagerer på hormonsvingninger på samme måte som slimhinnen i livmoren. Blødninger, arr, betennelse og cyster kan oppstå. Betennelse kan skade eggledere og eggstokkene. Dette gjør at ufrivllig barnløshet (infertilitet) kan oppstå. Vi ser at ca 1 av 3 sliter med å bli gravid. Naturligvis er dette en stor belastning for mange, som kommer i tillegg til annet ubehag som følger med diagnosen.

Symptomer

Symptomene begynner ofte hos jenter i puberteten, ved start på menstruasjon. Smertene følger ofte menstruasjonssyklus. Mange har sterke smerter under menstruasjonen. Andre har også smerter i premenstruell fase og hos noen starter smertene allerede ved eggløsning.

Smerter under samleie er et vanlig symptom. På fagspråk kalles dette for dyspareuni. Andre smertetilstander i bekkenets muskler og ledd kan oppstå. Fysikalsk behandling hos en kvinnehelsefysioterapeut kan hjelpe mot dette.

Andre sjeldnere symptomer kan være smerter under tissing, blod i urinen, blod fra endetarmsåpning og/eller smerter ved avføring. Mange sliter med å føle seg oppblåst i perioder.

Kvinnene blir ikke tatt på alvor

Som kvinnehelsefysioterapeut møter jeg kvinner med endometriose daglig i klinikken. Et fellestrekk for disse kvinnene er mental styrke. Jeg o

pplever de som sterke i form av at de har lært seg å leve med store smerter og de har gang på gang ikke blitt tatt på alvor i møte med helsevesenet. Dette er selvfølgelig ikke greit. Endometriose må løftes frem og belyses! Vi i helsevesenet må lære om denne tilstanden. Vi må lytte til kvinnene som formidler sine høyst reelle plager, og vi må være takknemlige som får lov til å lære mer av de som har kjent plagene på kroppen.

Endometriose er en kvinnediagnose som det må forskes mer på. Vi må tørre å heve stemmen og si det høyt – VI VIL HA MER FORSKNINGSFOKUS PÅ KVINNEDIAGNOSER! Fordi vi fortjener det!

275 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Gi slipp!

bottom of page